Over Probat

Probat staat voor: Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen.

De Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen werkt al meer dan 10 jaar met een geautomatiseerd archiefbeheersysteem: van 1997 tot 2003 met het programma ‘Dulle Griet’ van het Stadsarchief Gent, vanaf 2003 met de zelf ontwikkelde Access-toepassing Probat.

In het kader van de provinciale subsidiëring, ondersteuning en begeleiding van de West-Vlaamse lokale archiefdiensten werd Probat vanaf 2005 gratis ter beschikking gesteld.

In een startfase werd het programma verspreid onder de lokale archiefdiensten die door de Provincie gesubsidieerd worden en later onder alle lokale besturen die voldoen aan de volgende voorwaarden:

- er is zeker één voltijds of halftijds ambtenaar aan het werk als archivaris,
- er is een oprichtingsbesluit van de lokale openbare archiefdienst,
- de lokale archiefdienst is openbaar en toegankelijk; daartoe zijn openingsuren vastgelegd en leeszaalfaciliteiten voorzien.

Sinds 2005 ondertekenden de volgende lokale besturen een ‘overeenkomst omtrent het gebruik van Probat’: Anzegem, Blankenberge, Bredene, Brugge, De Haan, Gistel, Harelbeke, Heuvelland, Houthulst, Ichtegem, Ingelmunster, Koksijde, Kortemark, Kortrijk, OCMW Kortrijk, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Menen, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostkamp, Oostrozebeke, Poperinge, OCMW Roeselare, Staden, Tielt, Torhout, Vleteren, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wingene, Zedelgem en Zonnebeke.

Met het oog op meer efficiëntie, gebruiksvriendelijkheid en een vlotte uitwisseling van gegevens is in 2009 beslist Probat om te vormen tot een webapplicatie en daarbij rekening te houden met de actuele archiefstandaarden. De Provincie West-Vlaanderen wil op die manier bijdragen tot de automatisering van de archiefsector in West-Vlaanderen en tot het uniformiseren van de interne werkprocessen bij de West-Vlaamse lokale archiefdiensten.

In september 2010 nam de Provinciale Archiefdienst de webapplicatie in gebruik. Sindsdien werden en worden stap voor stap ook de gegevens van de overige Probat-gebruikers toegevoegd. Op die manier komt een digitaal archiefnetwerk tot stand.

De centrale databank groeit steeds aan. Archivarissen en archiefmedewerkers voegen dagelijks nieuwe informatie toe. 

Vragen over Probat?

Contacteer de Provinciale Archiefdienst:

[email protected]

© 2009 Provincie West-Vlaanderen  |  Legal Disclaimer  Erkend Cultureel Archief