Probat gebruiken

Zoeken

Je kan op verschillende manieren zoeken in Probat.

Het snelst en eenvoudigst kan dat door op de homepage een woord (persoonsnaam, plaatsnaam, onderwerp) in te voeren in het vak 'Snel zoeken' en te klikken op ‘zoeken’. Je komt terecht op de resultatenpagina, die meteen toelaat om de zoekopdracht te verfijnen op:

- periode
- archiefbewaarplaats
- nadere toegang
- type
- subtype

Als je meteen gerichter wilt zoeken, dan kies je voor ‘uitgebreid zoeken’. Geef hier één of meerdere zoektermen in en verfijn verder op periode en/of archiefbewaarplaats en/of nadere toegang en/of type.

Bv. je bent op zoek naar een foto van de provinciegouverneur uit 2014:
- zoekterm = gouverneur
- periode = van 1/01/2014 tot 31/12/2014
- type = fotoverzameling

Let er bij het invoeren van meerdere zoektermen op dat ‘alle termen’ of ‘één van de termen’ aangevinkt is.

Zoekresultaat

Als zoekresultaat krijg je een lijst met telkens achtereenvolgens een icoontje dat het beschrijvingsniveau of type weergeeft, de archiefbeschrijving zelf met daaronder de gedetailleerde archiefreferentie, de bewaarplaats en – indien gekend – de begin- en einddatum.

Om een bepaalde archiefbeschrijving volledig te bekijken, klik je op de beschrijving in de lijst. Dan volgt meer gedetailleerde informatie.

In de balk boven de gedetailleerde archiefbeschrijving vind je de plaatsbepaling (‘broodkruimel’) die aangeeft tot welk onderdeel van het archief de beschrijving behoort.

Via de broodkruimel bovenaan of via het pijltje ‘terug naar het zoekresultaat’ kan je terugkeren naar eerdere stappen in de zoekopdracht.

Houd er rekening mee dat de databank steeds aangroeit. Archivarissen en archiefmedewerkers voegen dagelijks nieuwe informatie toe. Als je zoekopdracht geen resultaat oplevert, aarzel dan niet om je vraag rechtstreeks aan de archiefdienst te stellen. In de rubriek 'Over Probat' vind je de mailadressen van alle aangesloten archiefdiensten. 

Archievenoverzicht

Het archievenoverzicht laat toe om het archief via de boomstructuur te doorzoeken. Door te klikken op het plus-teken naast de titel klapt de boomstructuur open.

Klik op een titel om in een bepaald archief, deelarchief of in een specifieke reeks te zoeken. Je kan opnieuw verder verfijnen door het invoeren van een zoekterm en/of periode.

Gedigitaliseerde stukken

Sommige (onderdelen van) archiefdocumenten zijn gedigitaliseerd. Als dat het geval is, dan vind je bij de gedetailleerde beschrijving onderaan de link naar de digitale versie.

In- en uitzoomen

Vind je de letters te klein of te groot? Dan kan je snel in- of uitzoomen met behulp van de muis of het toetsenbord. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en beweeg het muiswieltje naar boven (beeld vergroten) of naar beneden (beeld verkleinen) of houd de Ctrl-toets ingedrukt en druk vervolgens op de toets met + (beeld vergroten) of de toets met – (beeld verkleinen).

Auteurs- en portretrecht

De deelnemende archiefinstellingen hebben ernaar gestreefd de wettelijke bepalingen in verband met de intellectuele eigendom van de beelden in het Provinciaal Archiefnetwerk Probat te respecteren.

De auteursrechten op en het eigendom van de beelden liggen bij de verschillende deelnemende archiefinstellingen.

Indien u meent dat één van de deelnemende archiefinstellingen ongewild het auteursrecht van een fotograaf of zijn/haar erfgenamen zou hebben geschonden, contacteer de desbetreffende archiefinstelling zodat de situatie kan worden rechtgezet.

Indien u meent dat één van de deelnemende archiefinstellingen ongewild het portretrecht heeft geschonden, contacteer de desbetreffende archiefinstelling zodat de situatie kan worden rechtgezet.

Bij elk gebruik van een beeld uit het Provinciaal Archiefnetwerk Probat moet de toestemming verkregen worden van de archiefinstelling die het origineel beheert en moet de herkomst vermeld worden.

Google Analytics

"Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse–service die wordt aangeboden door Google Inc. ("Google").Google Analytics maakt gebruik van "cookies" (tekstbestandjes die op uw computer worden geplaatst) om de website–exploitant te helpen analyseren hoe de site gebruikt wordt. De gegenereerde informatie over uw gebruik van de website (met inbegrip van uw IP–adres) wordt overgebracht naar Google en door hen opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google gebruikt deze informatie om bij te houden hoe u de website gebruikt, rapporten over de website–activiteit op te stellen voor website–exploitanten en andere diensten aan te bieden met betrekking tot website–activiteit en internetgebruik. Google mag deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. Google zal uw IP–adres niet combineren met andere gegevens waarover Google beschikt. U kunt het gebruik van cookies weigeren door in Uw browser de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen u er echter op dat u in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website zult kunnen benutten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals hiervoor omschreven."
Vragen over Probat?

Contacteer de Provinciale Archiefdienst:

[email protected]

© 2009 Provincie West-Vlaanderen  |  Legal Disclaimer  Erkend Cultureel Archief