Archief van de familie De Gruytere-Beernaert (Simon Stevin Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek)

Begindatum
1950
Begindatum jaar vermoedelijk
Ja
Einddatum
2022
Omvang en medium
75 nummers
Archiefvormer
Stad Brugge
Verwerving

Schenking door Stan Beernaert in 2022

Institutionele geschiedenis/biografie

Mieke De Gruytere (Brugge 1934 – Brugge 2022) werkte voor het Simon Stevin Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ze stond in voor de organisatie van de colloquia. Ook haar echtgenoot Stan Beernaert was een tijd werkzaam aan het instituut. Vanaf oktober 1967 tot september 1970 werkte hij er als doctoraatsstudent Wetenschappen in combinatie met een beurs via de Katholieke Universiteit  Leuven en het instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek in Nijverheid en Landbouw (Brussel). Het thema van zijn onderzoek was experimenteel onderzoek op de kwaliteitsverandering  (fysisch en algologisch) van een natuurlijk oppervlaktewater door de lozing van industrieel afvalwater afkomstig van de vlasindustrie. Hij promoveerde in 1972.

Het Simon Stevin Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek werd officieel opgericht in maart 1959. Aanvankelijk bevond het zich op de bovenverdieping van het labo van het Sint-Jansziekenhuis, toen nog in de Brugse binnenstad. Vermoedelijk rond 1968 verhuisde het naar de Jeruzalemstraat, naar een gebouw dat eigendom was van Stad Brugge. Het instituut was gericht op interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek. Er werden biochemische, fysische en elektronische werkmethoden gebruikt. Er was een team van meer dan 20 personen werkzaam. Het verwierf internationale faam door onder meer de organisatie van een jaarlijks meerdaags colloquium, onder de titel ‘De Protiden van de Biologische vloeistoffen’. Het instituut hield officieel op met bestaan in 2004. Een deel van het labo ging naar het AZ Sint-Jan (afdeling  biochemie van doctor Vic Blaton) in Brugge, een ander deel naar de Universiteit Gent (labo biofysica van doctor Marie-Yvonne Rosseneu-Motreff).

(Met dank aan Stan Beernaert voor de informatie)

Taal en schrift
Nederlands, Frans, Engels en Duits
Toegangen

D. VIAENE. 'Archief van de familie De Gruytere-Beernaert (Simon Stevin Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek)'. Brugge, 2023

Beschrijvingsniveau
deelarchief
Laatst aangepast op
21-12-2023 om 14:31
75 beschrijvingen in deze collectie
ArchiefdienstBrugge
ReferentieBE SAB PA/BE SAB/DGB
ArchiefvormerStad Brugge