Archieven van de Gemeente Heuvelland

Beschrijvingseenheid
x m
Archiefvormer
Gemeente Heuvelland
Bereik en inhoud
Het eigen gemeentearchief omvat de stukken van de fusiegemeente Heuvelland vanaf 1977 en van de vroegere deelgemeenten. De reeks documenten voor 1795 is beperkt tot enkele fragmenten, vooral voor Westouter. Op termijn zullen deze documenten worden gedeponeerd in het Stadsarchief te Ieper, waarmee het gemeentebestuur een samenwerkingsakkoord heeft afgesloten. Ook heel wat 19de-eeuwse stukken hebben de tijd en vooral WO I niet overleefd waardoor het huidige gemeentearchief vooral de periode vanaf 1919 bestrijkt.
Geschiedenis van het archief
De archiefdienst werd in Heuvelland opgericht in 2007. Voordien werd het archief door de diensten zelf beheerd, waardoor statisch en dynamisch door elkaar liep. De opvang bleef zeker in de beginjaren bescheiden. Pas vanaf omstreeks 1990 is er een sterke toename van de bescheiden. De archieven van de deelgemeenten (incl. enkele fragmenten van voor 1918) werden bij het overbrengen naar het nieuwe centrale gemeentehuis De Warande in 1980 geordend volgens het NDC-systeem.
Institutionele geschiedenis / biografie
De gemeente Heuvelland is ontstaan op 01/01/1977 door samenvoeging van 8 dorpen: Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem; De Klijte was voordien een gehucht van Reningelst. Startend vanuit de tradionele gemeentelijke dienstverlening, kende de gemeente een sterke groei van de administratie en dit vooral vanaf einde jaren 1990. Met het toenemende aantal taken en diensten, wordt ook het archief diverser.
Beschrijvingsniveau
Archief
Laatst aangepast op
06-07-2020 om 15:41
9365 beschrijvingen in deze collectie
ArchiefdienstHeuvelland
ReferentieBE GAHEU