Ichtegem

Leeszaal vrij toegankelijk op vrijdag 08u30-12u30 (deuren 12u00) en 13u30 tot 16u00.

Raadplegingen ook op afspraak mogelijk.

Snuister in het archief

Adres en contactgegevens

Adres
Stationsstraat 1 , 8480 Ichtegem
Tel.
059 34 22 78
archief@ichtegem.be

Openingsuren

 • maandag Gesloten
 • dinsdag Gesloten
 • woensdag Gesloten
 • donderdag Gesloten
 • vrijdag
  08:30 tot 12:00
  13:30 tot 16:00
 • zaterdag Gesloten
 • zondag Gesloten

Geschiedenis

Het gebouw werd opgetrokken in 2005-2006 op de plaats van het 19de eeuwse klooster, waarvan het hoekhuis terug gaat tot het einde van de 18de eeuw. Dit was de woning van de brouwersfamilie Moens, waarvan het meest gekende lid Bernard Moens, deken werd in Roeselare. Halfweg de 19de eeuw vonden de zusters van de pas gestichte kloostercongregatie Zusters van de Allerheiligste Maagd en de Heilige Vincentius hier hun onderkomen. Zij verhuisden ca. 1999 naar een nieuwbouw in de Aartrijkestraat. De gebouwen huisvestten vroeger naast de kloostercongregatie, het Wit-Gele Kruis, een weeshuis en een oude mannenhuis.

Bevoegdheden

Analoog en digitaal archief van gemeente en OCMW Ichtegem beheren, ontsluiten, ter beschikking stellen en bewaren.

Archiefbeheer

Analoog en digitaal archief van gemeente en OCMW Ichtegem beheren, ontsluiten, ter beschikking stellen en bewaren. Documenten en voorwerpen betreffende de gemeente en haar inwoners of gewezen inwoners opsporen, verwerven, ontsluiten, ter beschikking stellen en bewaren. Binnen deze laatste (erfgoed) opdracht worden ook gepubliceerde werken gecollectioneerd.

Gebouwen

Administratief Centrum, archief, Stationsstraat 1, 8480 Eernegem.

Archieven en ander bewaard materiaal

Archieven van de voormalige gemeenten Bekegem, Eernegem en Ichtegem (tot 1976). Archief van de gemeente Ichtegem (vanaf 1977). Archieven van de COO Bekegem, Eernegem en Ichtegem en hun voorgangers. Archief van het OCMW Ichtegem. Private archieven van rechtspersonen, verenigingen en individuen. Gepubliceerde materialen, voorwerpen of archiefstukken in verband met de parochies, het dagelijks leven of personen uit het werkgebied.

Zoekinstrumenten en gidsen

De inventaris van alle archieven is gepubliceerd in Probat. Voor bepaalde archiefstukken bestaan extra toegangen, die digitaal gepubliceerd zijn op de computers in de leeszaal. Daarnaast zijn nog enkele analoge toegangen ter beschikking.

Reproductiemogelijkheden

Fotokopie. Digitale foto op aanvraag. Digitale foto en scan met eigen materiaal is toegelaten volgens de grootte van het document.

Publieke ruimtes

Er is gratis wifi-aanwezig. Drie computers staan ter beschikking voor raadpleging van de archiefinventaris, extra digitale toegangen op het archief, databanken en andere online bronnen.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Parkeergelegenheid in een straal van 50 m: Heilig Hartplein en Kasseileggersplein. (Parkeren op het marktplein en langsheen de straten: blauwe zone!) Bushalte lijn Oostende-Torhout en Oostende-Eernegem (via Oudenburg) aan de ingang. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Procedures en voorwaarden voor inzage en gebruik

In de mate van het mogelijke helpt het archiefpersoneel de bezoeker op weg in het archief en de archiefstukken en wijst hen op andere bronnen online of in andere documentatiecentra (archieven, bibliotheken, documentatiecentra, ...).